The Packraft Trail is een tweedaags zelfstandig micro-avontuur door het hart van de Biesbosch.

The Packraft Trail is een tweedaags zelfstandig micro-avontuur door het hart van de Biesbosch.

Picture of the Packraft Trail
Picture of the Packraft Trail
Picture of the Packraft Trail
Picture of the Packraft Trail

Wat is packrafting?

Packrafting is een relatief nieuwe sport die komt overgewaaid uit Alaska waar men een oplossing bedacht voor hikes in natuurgebieden met veel water: een superlichte raft die makkelijk in de rugzak past (= een packraft) en waarmee je wandelpaden afwisselt met rivieren om zo grotere afstanden af te leggen. Het is een actieve vorm van slow travel.

Plus d'infos Se pré-inscrire pour l'automne 2023

MEE OP AVONTUUR? Join the trip!

The Packraft Trail Biesbosch

Ontdek vanaf 30 mei de verborgen kreken van hét packraft-walhalla van de lage landen, het Nationaal Park De Biesbosch. Tussen de rietstengels en mangrove schuilen duizenden eilandjes met wilgenbossen omringd door glashelder water, die je het best verkent met het meest uitgelezen transportmiddel van de Biesbosch: de packraft.

Het park bevindt zich op de grens van de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant, en is met haar oppervlakte van 9.000 hectare een van de grootste moerasgebieden van Nederland.

Dompel jezelf onder in de pracht en eenvoud van de Biesbosch. Naast enkele bijzondere bezienswaardigheden en viewpoints, kom je onderweg misschien wel bevers, zeearenden of ander wildlife tegen.

map of the route
Picture of the Packraft Trail
Picture of the Packraft Trail
Picture of the Packraft Trail
Picture of the Packraft Trail

The Trail

We stippelden een route uit van in totaal 24 wandelkilometers en 20 raftkilometers. Op dag 1 verken je al raftend de Westkant van de Brabantse Biesbosch (Jantjesplaat, Deentjesplaat) en raft terug langs de Petrusplaat. Je overnacht op camping De Witboom in het hart van het Nationaal Park. Op dag 2 verken je de oostkant van de Brabantse Biesbosch. Je wisselt wandelen en raften twee keer af en kan rechtstreeks uit het water stappen aan het basecamp, waar je auto geparkeerd staat.

Je kan solo boeken of in groep tot maximaal 8 personen. Bij vertrek krijg je de volledige packraft briefing van onze ranger, een trail map en al het materiaal dat je nodig hebt om de tweedaagse zorgeloos af te leggen. (zie verder “praktisch”).

The Packraft Trail is goed te doen voor iedereen met een gezonde basisconditie. De uitgestippelde wandeling is vrijblijvend: je kort ze zelf in of breidt ze uit waar je wil. Je legt het traject volledig zelfstandig af en je hebt hiervoor twee dagen tijd.

Highlight The Packraft Trail
Highlight The Packraft Trail
Highlight The Packraft Trail

Infos pratiques

Organisatie

The Packraft trail is een concept van Travelbase, een Belgisch-Nederlandse reisorganisatie met focus op natuur & avontuur. Je kent ons misschien al van onze trails in IJsland, de Balkan & Noorwegen.

Ontdek al onze concepten op www.travelbase.eu.

overnachting

Inbegrepen in de prijs is één overnachting tussen de twee dagen in. De overnachting gebeurt in een tentenkamp op een open plek naast het water. Je kan zelf je kampeermateriaal meenemen of voordelig huren bij ons. Het start- en eindpunt is hetzelfde als het basecamp, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je je kampeermateriaal moet meezeulen. Je kan er kampvuur maken en er is basic sanitaire voorziening aanwezig.

Bescherm de Biesbosch

The Packraft Trail neemt z'n verantwoordelijkheid en helpt mee de wildernis beschermen. In samenwerking met Staatsbosbeheer storten we €1 per deelnemer aan Stichting Buitenfonds, een organisatie die instaat voor de preservatie, conservatie en rewilding van het Nationaal Park De Biesbosch.

Wanneer & hoeveel kost het?

Midweek A (di - wo): vanaf € 99 p.p.
Midweek B (do - vr): vanaf € 99 p.p.
Weekend (za - zo): vanaf € 149 p.p.

Hierin is inbegrepen:

 • Één packraft per persoon, 4-delige paddle, raft inflationbag
 • Één trekrugzak waar je packraft in kan en nog plaats is voor je persoonlijke spullen
 • Packraft instructies door onze ranger
 • Packraft handboek, trailguide of GPX-bestanden om de route via je smartphone te volgen
 • Één overnachting op het basecamp op dag 1
 • Exclusief: €4 adminstratieve kosten per persoon

Dit kan je nog bijboeken:

 • Adventure Foodpack (€ 39 p.p.)
 • Één extra overnachting op ons basecamp de nacht voor vertrek (€ 20 p.p. )
 • Kampeerplek voor je campervan of busje zonder elektriciteit (€ 10 p.p.)
 • Één 2p tent incl. matjes & slaapzakken voor je volledige verblijf (€ 25 p.p.)
 • Annuleringsverzekering (€21 p.p.)

BEGIN & EINDE

De instructies voor The Packraft Trail worden gegeven om 9u 's morgens, elke dinsdag (midweek A), donderdag (midweek B) en zaterdag (weekend). Vanaf 10u kan je, zelfstandig, op trektocht vertrekken.

We spreken af op ons Basecamp: Minicamping De Witboom. Wie dit wenst kan al een dag vroeger afzakken naar dit Basecamp om zo bijvoorbeeld van het werelderfgoed De Kinderdijk of een avondje uit in Dordrecht te genieten.

De tweedaagse eindigt opnieuw op ons Basecamp: afhankelijk van je tempo verwachten we je terug tussen 16u en 18u op woensdag (midweek A), vrijdag (midweek B) of zondag (weekend).

Vaak gestelde vragen

Voor wie is dit micro-avontuur?

De meeste van onze reizigers zijn tussen de 20 en 40 jaar oud, maar natuurlijk zijn alle volwassenen welkom. De gemiddelde leeftijd van The Packraft Trail is 31 jaar. Reis je met je partner of vriendengroep, of liever als soloreiziger op avontuur? Dan is deze trip perfect voor jou.

Gezinnen met kinderen zijn ook welkom, maar we raden de trip af voor kinderen onder de 12 jaar. Er is geen korting voor minderjarigen.

Wil je deze trip met een grotere groep boeken? Als bedrijfsuitje, team building, sportdag met school of jeugdbeweging bijvoorbeeld? Stuur dan een mailtje naar info@thepackrafttrail.com en dan maakt ons team een Packraft Trail op maat.

Hoe sportief moet ik zijn?
Het is een packraft initiatie, we mikken daarom op een breed publiek: iedereen met een gezonde basisconditie kan het sportieve niveau aan. Er is ook voldoende tijd om uit te rusten, te genieten van 't uitzicht of te lunchen gedurende de Trail.
Hoe blaas ik m'n raft op?
Je krijgt op Packraft Trail een grote Raft Inflation Bag mee die zoals een lazybag wordt opgeblazen. Zes keer lucht scheppen en in je raft persen en de raft is opgeblazen! Met de juiste techniek duurt dit 5 minuutjes.
Is The Packraft Trail een groepsreis?
Neen! The Packraft Trail is opgezet om met je eigen vriendengroep te doen. Je vertrekt en komt aan op het basecamp, en er zijn maximaal 30 deelnemers die dezelfde periode boeken. Iedereen gaat op eigen tempo en het traject is lang genoeg om van alle rust en stilte te genieten.
Hoe kom ik aan op het basecamp?

Het basecamp is het makkelijkst te bereiken met de wagen, je kan er gratis parkeren gedurende de tweedaagse.

Wie met het openbaar vervoer komt moet de trein nemen naar Gorinchem en van daar neem je buslijn 120 naar Werkendam en dan buslijn 620 richting Dordrecht. Vraag de buschauffeur om uit te stappen aan de Witboomkil. Vanaf hier is het 0,5 km lopen naar ons basecamp (Minicamping De Witboom).

Wat is het begin- en eindpunt?
Het begin en eindpunt is ons basecamp aan Minicamping De Witboom, met een kampeerplek bij het water, in het midden van de Brabantse Biesbosch die nog steeds met de auto bereikbaar is.
Adres: Witboomkil 5, 4251 MK Werkendam, Nederland
Hoe schrijf ik me in?
Je kan je inschrijven via de website.
Wat breng ik allemaal mee?

De volledige lijst ontvang je in de informatie-e-mail die voor vertrek wordt verstuurd. Hier zijn enkele essentiële zaken:

 • Wandelschoenen en kleding
 • Waterschoenen
 • Waterdichte jas en broek (of zwembroek / bikini als het weer het toelaat)
 • Drinkfles of waterzak (voorzie 2 liter water per dag)
 • Zaklamp
 • Aansteker
 • Tent, matras, slaapzak (ook te huur bij ons)

Een gouden raad: travel light! Het is maar een tweedaagse dus laat dingen die je niet nodig hebt, zoals kampeerstoelen of frigoboxen, thuis.

Kan ik ook één dag komen packraften?
Neen, we bieden enkel een tweedaagse trip aan. We verhuren geen packrafts.
Wat met de getijden?

Het zoetwatergetijdengebied van De Biesbosch is een zeldzaam fenomeen. ‘Op en neer gaand’ zoet water is op wereldschaal uniek! Omdat de Sliedrechtse Biesbosch in open verbinding staat met de zee, is er steeds zo’n 70 tot 80 centimeter getijdenverschil. Het opkomende water op zee stuwt de zoetwaterafvoer van de rivieren steeds zo’n 50 kilometer het rivierengebied op. Als het dan vervolgens op zee weer eb wordt, valt deze druk weg en stroomt het rivierwater weer weg.

Onze ranger ter plaatse houdt je op de hoogte van de waterniveaus van de dag.

Hoeveel personen passen in een packraft?
Onze packrafts zijn standaard voor één persoon. We hebben enkele grotere packrafts waar eventueel een hond inpast, maar het aantal is beperkt.
Mag ik met mijn campervan of busje komen?
Er is plek aan de camping om in je wagen of camper te slapen als je dat verkiest, mits een toeslag van €10 per persoon. We voorzien geen elektriciteit op de camper parking, maar je bent welkom om onze faciliteiten (wc's, stretchtent, etc) te gebruiken.
Mag ik mijn hond meenemen?
Absoluut! Je hoeft dit niet te melden, want we zijn hier op voorzien. Als je viervoeter sportief genoeg is om 10km per dag te stappen én van water houdt, heeft hij hier ongetwijfeld de tijd van z'n leven. Tijdens het wandelen moet je hond ten allen tijde aangelijnd zijn. Je hond neemt best plaats tussen je benen in de raft en is verplicht sokjes of schoentjes aan te doen zodat 'ie de raft niet beschadigt.
Wanneer kan ik packraften?

The Packraft Trail in de Biesbosch gaat door van juni tot en met midden september. Tijdens het voor- en najaar kan je ook in de Franse Ardennen packraften.

join the trip

Preregistreer nu vrijblijvend voor de zomer van 2024 en krijg 24u voorsprong met inschrijven, zodat je jouw raft in je favoriete periode veilig stelt voordat de rest kan boeken.

Suis-nous sur Instagram

@lepackrafttrail